Videopelikulttuuri on osa laajempaa populaarikulttuuriamme eikä videopelaajien niputtaminen yhteen selkeään ryhmään ole mahdollista. Sen kehitys on vahvasti kytköksissä pelaamisessa käytettävän teknologian kanssa. Etenkin internetin kehitys on tuonut videopelaamisen sosiaalisen elementin etusijalle. Sosiaalisuus näkyy tämän hetken molemmissa suurissa pelikulttuurin ilmiöissä, jotka ovat mobiilipelaaminen ja elektroninen urheilu.

9694687-i-love-video-gamesÄlypuhelimien yleistyessä mobiilipelaamisesta on tullut kansainvälinen ilmiö sekä koko kansan viihdettä. Tämän lisäksi sosiaalinen media on tuonut mukanaan uuden tavan pelata. Facebookin liitännäisinä toimivien pelien pelaaminen on huippusuosittua ja tulosten jakaminen kavereiden kesken ja näin ollen kilpaileminen on helppoa. Mobiilipelaamisen levinneisyys onkin ollut omiaan rikkomaan videopelaamisen ympärillä olevia stereotypioita. Aikaisemmin poikien puuhaksi leimattu videopelaaminen on nyttemmin yleistynyt molemmille sukupuolille yleiseksi ajanvietteeksi. Videopelaaminen onkin elokuvien rinnalla noussut tärkeäksi osaksi valtavirran viihdekulttuuriamme.

Elektronisesta urheilusta on kuoriutunut monen miljardin euron teollisuus ja huippupelaajien seuraaminen sosiaalisessa mediassa ja eri videonjakopalveluiden kautta on suosittua pelaajien kesken. Perinteisen urheilun tapaan elektronisessa urheilussa alan suuret nimet sponsoroivat huippujoukkueita, jotka treenaavat peliään ammattilaisten ottein. Kansainväliset turnaukset vetävät miljoonia katsojia vuosittain ja elektroninen urheilu on syystä tämän hetken pelikulttuurin suurimpia ilmiöitä. Elektroninen urheilu ei ole lyönyt läpi valtavirran kulttuuriin samalla tavalla kuin mobiilipelaaminen, mutta on vain ajan kysymys milloin voi ilmoittaa menevänsä seuraamaan League of Legends –turnausta jalkapallon sijaan ilman, että se aiheuttaa kuulijan kulmakarvojen kohoamisen.